Zelf de Pinergy V2 maken? Kijk dan verder!


Verbruiksmanager maken met een Orange Pi

Wat heb je allemaal nodig?

  • Orange Pi One
  • Slimme meter kabel
  • Micro SD minimaal 8 gb class 10
  • Voeding voor de Orange Pi

Let op: de '' tekens die worden gebruikt, mogen niet worden meegenomen. Alles hiertussen dient gekopieerd te worden.

Download Armbian en installeer deze op de Micro SD

  1. Download Armbian
  2. Download en installeer BelenaEtcher
  3. Volg de aanwijzingen via BelenaEtcher (applicatie) en installeer Armbian op de Micro SD kaart.

Installeren van Orange Pi met Armbian

Sluit de verbruiksmanager in zijn geheel aan, start hem op en zoek het IP adres op in uw netwerk. Voor de exacte werkwijze kunt u terecht in onze handleiding.

Anders dan bij “Rasbian” (voor een Raspberry) hoef je hier geen ssh file in de /boot map te plaatsen. Je kan direct nadat de Micro SD kaart is voorzien met Armbian en je de verbruiksmanager hebt aangesloten (incl. Internet) direct van afstand benaderen.

Om dit te doen kun je gebruik maken van Putty (windows) of terminal (mac) om de verbruiksmanager te benaderen en verder te gaan met de installatie.

Mac: ssh root@[IP Adres] Putty: IP adres van verbruiksmanager, inlog = root, ww = 1234

Nadat je bent ingelogd wordt je direct gevraagd om het wachtwoord te veranderen. Daarna wordt je ook gevraagd om je informatie voor het account op te geven. Nadat dit is afgerond ben je klaar voor de volgende stap.

Aanpassen van tijdszone

Gebruik ‘sudo Armbian-config’ nu kom je in het configuratiescherm, waar je de tijdzone kan aanpassen. Zet hem op Europa en selecteer Amsterdam. Als dit is gedaan, kunt u de configuratie afsluiten (Back, exit).

Updaten van software

Gebruik ‘sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade -y’ om alles te updaten, voordat u overgaat tot de volgende stappen.

User toevoegen voordat Domoticz wordt geinstalleerd

Gebruik ‘adduser domoticz’ om domoticz als user toe te voegen voor de installatie. Er wordt je gevraagd om een wachtwoord aan te maken.

Gebruik ‘adduser domoticz sudo’ om de nieuwe gebruiker toe te voegen aan de groep.

Gebruik ‘su domoticz’ om van root te wisselen naar het net aangemaakte account te wisselen, namelijk “domoticz”. Als dit is gedaan dan dien je onderstaande regel, handmatig toe te voegen in een script zodat er geen wachtwoorden gebruikt hoeven te worden voor o.a. Installatie van domoticz. Gebruik ‘sudo visudo’ en voeg de regel hieronder, precies hetzelfde en handmatig over in het script, als allerlaatste regel. ‘domoticz ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL’ Druk nu CTRL + X, dan Y en op enter. (Mocht je hier een foutmelding krijgen, voer deze alinea dan geheel opnieuw uit. Type ‘exit’ om weer terug te komen in het script en verwijderen de net toegevoegde regel. Sla het script nu op en start opnieuw)

Nu ben je klaar om domoticz te installeren

Gebruik ‘sudo curl -L install.domoticz.com | bash’ en druk op enter. Nu zal domoticz geïnstalleerd worden. Druk bij het zien van blauwe schermen op enter en wijzig niets aan de standaard ingestelde waardes. Schrijf wel het ip adres op met :8080 (dit is de poort).

Als alles is afgerond zal domoticz automatisch worden gestart en bent u klaar om de verbruiksmanager te gaan gebruiken.

Voorbeeld ip: 192.168.1.234:8080 voer dit in, in uw browser. Er is ook een app van domoticz beschikbaar, hiervoor kunt u terecht in uw App Store.

Zelf doen of aanschaffen?

  • Wilt u bovenstaande handleiding zelf uitvoeren. Stuur ons dan even een bericht zodat wij u de spullen kunnen toesturen.
  • Bent u van mening dat bovenstaande toch te ingewikkeld is, dan kunt u de kant en klare versie (Pinergy verbruiksmanager V2) bij ons aanschaffen.